Wat betekent Open Hiring?

 

Open Hiring is een recruitmentmethode waarbij werkgevers mensen aannemen zonder sollicitatieprocedure. Het concept werd in 1982 gelanceerd door Greyston Bakery-oprichter Bernie Glassman. In 2019 waaide het Open Hiring-concept over naar Nederland. Het idee achter Open Hiring is om mensen een kans te geven op werk en de drempel zo laag mogelijk te maken. Ongeacht iemands verleden, opleidingsachtergrond of ervaring, kan iemand een baan krijgen. Het gaat bijvoorbeeld om mensen met angst voor sollicitatiegesprekken, gebrek aan werkervaring, een strafblad of mensen met een handicap. Werkgevers lossen met Open Hiring hun personeelstekort op terwijl mensen in een kwetsbare positie een kans krijgen op een baan.

Wat zijn de voor- en nadelen van Open Hiring?

 

Open Hiring brengt verschillende voor- en nadelen met zich mee. De voordelen van Open Hiring Open Hiring biedt werkgevers een bredere pool aan sollicitanten, maar er zijn tal van andere voordelen:

 

Retentie en productiviteit

 

Werknemers zijn loyaler en gemotiveerder om hun baan te behouden. Door mensen een baan aan te bieden die anders bij andere bedrijven worden uitgesloten, is de kans groter dat je werknemers hebt die de kans waarderen – en dus minder snel zullen vertrekken.

 

Meer diversiteit

 

Werkgevers die het Open Hiring-concept toepassen hebben een grotere kans op een divers personeelsbestand.

 

Verbeterd recruitmentproces

 

Het aanwerven van nieuwe kandidaten verloopt snel. Door het ontbreken van voorgesprekken en screening is het een kort recruitmentproces. Het geld dat hiermee bespaard wordt kan bijvoorbeeld worden gebruikt als opleidingsbudget voor werknemers.

 

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

 

Werknemers doen nieuwe vaardigheden op terwijl ze tegelijkertijd de gemeenschap helpen. De organisatie wordt gezien als een entiteit die de gemeenschap helpt.

Wat zijn de nadelen van Open Hiring?

 

Hoewel het concept vele voordelen oplevert voor zowel werkgevers als werkzoekenden, kleven er toch een aantal nadelen aan Open Hiring.

 

Veiligheidsrisico

 

Doordat er geen screening vooraf plaatsvindt weet je niet wie je in huis haalt. Afhankelijk van de werkplek – bijvoorbeeld een kinderdagverblijf – kun je om een VOG vragen.

 

Geschiktheid

 

Doordat er geen voorgesprekken zijn weet je nooit zeker of je mensen met de juiste kennis en kunde voor je organisatie binnenhaalt. Wanneer blijkt dat er geen goede match is, wordt het personeelsverloop in je organisatie groter. Zorg daarom dat je al bij de deur duidelijk maakt wat je écht moet kunnen om geschikt te zijn voor de baan.

 

Opleiden

 

Houd er rekening mee dat een nieuwe werknemer niet de juiste ervaring en diploma’s heeft. Afhankelijk van je branche kost het begeleiden van een nieuwe medewerker tijd en geld.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

 

Open Hiring biedt werkgevers de kans om duurzaam te ondernemen. Door Open Hiring toe te passen ontstaat een inclusieve organisatie waarbij alle werknemers tot hun recht komen, ongeacht hun leeftijd, levensfase, geslacht of afkomst. Stefan Faaij, directeur bij Van Alem Schoonmaak is erg positief over Open Hiring. “Open Hiring is voor ons deels een oplossing voor de arbeidskrapte. Tegelijkertijd willen wij de drempels voor mensen weghalen om bij ons in dienst te kunnen komen. We gaan ervan uit dat iemand die bij ons is gekomen de intrinsieke motivatie heeft om aan het werk te gaan.”

 

 

Open Hiring in de praktijk

 

Net als elke recruitmentmethode heeft Open Hiring voor- en nadelen. Bij het toepassen van het concept in de praktijk kun je als organisatie voorwaarden stellen. Als werkgever heb je het laatste woord over hoe het recruitmentproces er in de organisatie uit kan zien. Je kunt kiezen voor een proefperiode of een voorwaarde stellen dat ze een cursus volgen. Open Hiring biedt mensen in een kwetsbare positie een kans om in het arbeidsproces te komen waar ze kunnen gedijen met de juiste ondersteuning.

Gerelateerde artikelen

10.png

Blog

8 tips voor effectieve referral recruitment
Leestijd 5 min.

Referral recruitment is het werven van personeel via je eigen medewerkers. Je…

91.png

Blog

Hoe zet je een strategische personeelsplanning op?
Leestijd 5 min.

In een steeds veranderende wereld is het belangrijk om na te denken over wie je…

Functioneringsgesprek naar ontwikkelingsgesprek_-min.png

Blog

Goed opdrachtgeverschap: tips voor feedback aan zzp’ers en interimmers
Leestijd 3 min.

Met goed opdrachtgeverschap zorg je ervoor dat de samenwerking met tijdelijk…

employer branding-min.png

Blog

Hoe versterk je jouw employer branding?
Leestijd 5 min.

Het is belangrijk om, voordat je aan de slag gaat met employer branding, je…

interim-opdrachten.png

Blog

Is een interimopdracht de volgende stap in jouw carrière? 5 redenen om deze stap samen met Circle8 te nemen
Leestijd 3 min.

De juiste keuzes maken is belangrijk om je carrière vorm te geven. Lees verder…

19.png

Blog

Hoe werkt talent management in de praktijk?
Leestijd 5 min.

Het succes van elke organisatie staat of valt met getalenteerde werknemers. Voor…

65.png

Blog

Wat is reversed billing?
Leestijd 5 min.

Bedrijven die met flexkrachten of zzp’ers werken weten niet altijd of hun…

22.png

Blog

5 tips om de ontwikkeling van je medewerker te stimuleren
Leestijd 5 min.

Alles is veranderlijk en in beweging: zo ook de werkgever, de werknemer én de…