blog
#groeien #doorstromen
10.01.2023
Leestijd 3 minuten

De invloed van een krimpende arbeidsmarkt op de recruitmentsector. Total Talent Flow.

Massaontslagen bij Twitter, Amazon en Facebook moederbedrijf Meta. In de techsector vallen er harde klappen. En hetzelfde scenario speelt zich af in andere sectoren, ook in Nederland. De recruitmentsector is altijd afhankelijk van de arbeidsmarkt. Wat zijn de gevolgen wanneer er een recessie aankomt?

Het aantal werklozen stijgt, het vertrouwen van consumenten daalt, en de meeste mensen worden getroffen door hoge energieprijzen. ING-hoofdeconome Marieke Blom stelt eind oktober in Nieuwsuur: “Ik denk dat we voorbij het kantelpunt zijn en in een milde recessie zitten, waarvan we eigenlijk niet goed weten of hij zich verder gaat ontwikkelen richting een stevige recessie.”

Een milde recessie

Begin 2020 bracht CBS een rapport uit met de boodschap dat de langdurige impact van de bankencrisis uit 2008 nu echt leek te verdwijnen: er was sprake van een diepterecord van het aantal werklozen. De spanning op de arbeidsmarkt liep op tot gemiddeld 92 vacatures per 100 werklozen. Dat is anno 2022 wel anders. In het derde kwartaal van 2022 stonden tegen elke 100 werklozen 121 vacatures open.

De coronacrisis had ook invloed op de recruitmentsector. Wanneer er minder vacatures openstaan, dan is er ook minder geld en noodzaak bij bedrijven voor het wervingsproces. Dit was in meerdere sectoren terug te zien. Bij veel bedrijven werd een vacaturestop ingelast, en bij sommige bedrijven zelfs 80 procent van hun recruitment wegbezuinigd. De komende jaren zal de vraag naar werknemers toenemen in verschillende sectoren. Uit onderzoek van McKinsey blijkt dat de helft van de banen die het hardst getroffen zijn door de crisis, vervangen worden door automatisering. De crisis heeft dat proces versneld.

Wat zijn de uitdagingen voor HR?

Er zijn verschillende oplossingen om het gebrek aan evenwicht tussen vraag en aanbod weg te werken. Bijvoorbeeld het bijscholen en herscholen van medewerkers en het werven van medewerkers uit andere sectoren. Waar kan HR nog meer rekening mee houden?

Het werven van toptalent

Met of zonder recessie: het werven van toptalent is altijd al een uitdaging geweest voor HR. Als je met verschillende partijen strijdt om talent, is het een uitdaging om het wervingsspel gelijk te trekken. Dit wordt enigszins versterkt, omdat de pandemie een verandering teweeg heeft gebracht waarbij kandidaten ook kijken naar flexibiliteit, bedrijfswaarden en de werkcultuur. Om toptalent aan te trekken is het belangrijk om de juiste vaardigheden bij te werken en kennis op te doen.

Duurzame inzetbaarheid

Het behoud van medewerkers is te allen tijde belangrijk. HR-professionals moeten zich inzetten om nieuwe manieren te vinden om medewerkers te weerhouden van bedrijf te veranderen.

De juiste branding

Organisaties hebben baat bij de juiste employer branding. Het is belangrijk om het bedrijf of het merk zo goed mogelijk in de markt neer te zetten. Door in te zetten op marketing en merkbekendheid, heb je er op de lange termijn profijt van. Focus op je website en social media en laat het bedrijf online zien. Zo wordt het contact met (potentiële) klanten, maar ook je reputatie steeds beter. Kijk daarnaast of je kennis kunt delen via trainingen, webinars, lezingen, podcast’s of blogs of LinkedIn.

De nasleep van de pandemie

– en met een recessie in aankomst

– dwingt HR om opnieuw na te denken over de voorwaarden van een succesvolle werving, en het soort werknemers dat zij echt nodig hebben om succes te boeken in de komende jaren.