De vakantietijd is een periode waar veel mensen reikhalzend naar uitkijken. Even weg van de dagelijkse sleur, genieten van ontspanning en nieuwe ervaringen opdoen. Maar als zzp'er ligt het misschien net even anders. Als je niet werkt, verdien je immers niets. Toch is het belangrijk om de juiste balans te vinden tussen werk en ontspanning. Een vakantie hoort hier ook bij. Wij geven je enkele tips:
 

Een financiële buffer

In tegenstelling tot werknemers in loondienst, heb je geen wettelijk recht op betaalde vakantiedagen. Je bent vrij om je eigen vakanties te plannen, maar je moet er wel voor zorgen dat je financieel voorbereid bent. Het is verstandig om tijdens drukke periodes geld opzij te zetten. Zo kun je tijdens je vakantie zonder inkomsten rondkomen, maar ook voor de periode erna zonder geldzorgen weer aan de slag gaan.

 

Stuur al je facturen naar je opdrachtgevers voor je vakantie. Dan is de kans groot dat je een deel krijgt uitbetaald tijdens of na je vakantie. En vergeet ook niet de rekeningen die tijdens je vakantie betaald moeten worden. Bij de meeste banken kun je betaalopdrachten vooraf klaar zetten.
 

Goede communicatie

Het is belangrijk om je klanten op de hoogte te stellen van je vakantieplannen. Communiceer duidelijk en tijdig wanneer je niet beschikbaar bent én wanneer je weer terug bent. Dit kan via e-mail, een nieuwsbrief of zelfs een persoonlijk gesprek.

 

Klanten waarderen het wanneer je open bent over je afwezigheid. Het stelt hen in staat om hun verwachtingen en

 

planning aan te passen. Zorg ervoor dat je eventuele urgente zaken afhandelt voordat je vertrekt, zodat er geen onverwachte verrassingen ontstaan tijdens je vakantie.

 

Doorwerken tijdens vakantie

Hoewel het verleidelijk kan zijn om je laptop mee te nemen en af en toe te werken, is het belangrijk om ook echt te ontspannen. Vakantie is bedoeld om los te komen van je werk en op te laden.

 

Natuurlijk kan het voorkomen dat je af en toe wat werk wil verzetten, bijvoorbeeld om spoedproblemen op te lossen of om een langdurig project op schema te houden. Als je ervoor kiest om te werken tijdens je vakantie, stel dan duidelijke grenzen voor jezelf. Plan specifieke werktijden in.

 

Kan je echt niet stoppen met werken tijdens je vakantie? Omdat je een belangrijk project hebt lopen of net bent gestart met je onderneming? In dat geval kun je ervoor kiezen om je vakantie te combineren met werken. Dit kan bijvoorbeeld door slechts een paar uur per dag te werken en de rest van de tijd vrij te nemen. Zo behoud je de flexibiliteit en kun je toch genieten van je vakantie.

 

Als zzp’er werk je hard en verdien je het om af en toe even helemaal tot rust te komen. Maak gebruik van deze tijd om nieuwe energie op te doen, je creativiteit te stimuleren en nieuwe inspiratie op te doen. Vakanties kunnen je helpen om fris en gemotiveerd terug te komen, klaar om weer aan de slag te gaan.

Gerelateerde artikelen

46.png

Blog

Privacy en thuiswerken: hoe gaat dat samen?
Leestijd 5 min.

Werkend Nederland heeft inmiddels een ijzeren discipline opgebouwd wanneer het…

ZZP'er.png

Blog

3 tips voor zzp’ers om nieuwe freelance opdrachten te vinden
Leestijd 3 min.

Als zzp’er ben je constant bezig met het zoeken en binnenhalen van nieuwe…

41.png

Blog

Veranderde HR wet- en regelgeving in 2022
Leestijd 5 min.

Het kabinet-Rutte IV is net beëdigd. Vanwege de lange formatieperiode werden…

acquisition versus recruitment-min.png

Blog

Dit moet je als zzp’er doen om werk te vinden tijdens de vakantieperiode
Leestijd 3 min.

Tijdens de zomermaanden neemt de stroom aan opdrachten voor veel zzp’ers af.…

73.png

Blog

Hoe kunnen werkgevers Generatie Z aantrekken?
Leestijd 5 min.

De machtsverhouding op de werkvloer tussen werknemers en werkgevers is aan…

55.png

Blog

Wat is Vendor Management?
Leestijd 5 min.

Het vinden en beheren van extern talent vormt voor veel organisaties een grote…

21.png

Blog

Employer branding strategie als matchmaker
Leestijd 5 min.

Een goede employer branding strategie is onmisbaar als bedrijf. Organisaties…

poolmanagement-min.png

Blog

Wat is poolmanagement en hoe zet je het effectief in?
Leestijd 5 min.

Poolmanagement is een handige manier om medewerkers in je organisatie in te…