Waarom taakroulatie belangrijk is voor werknemers

 

Veel werknemers zijn ontzettend gedreven als ze in dienst komen. Ze doen hun uiterste best om te laten zien wat ze kunnen, en zijn enthousiast en welwillend. Toch verdwijnt bij sommige werknemers dat enthousiasme als ze enige tijd aan het werk zijn. Dat kan verschillende oorzaken hebben. Eén van de oorzaken is dat ze hun taak tot in de puntjes beheersen en toe zijn aan een nieuwe uitdaging. Het is daarom belangrijk om taakroulatie te faciliteren. Bied werknemers kansen buiten hun huidige functie om, en maak vanaf het begin duidelijk dat die kansen er zijn. Als het enthousiasme eenmaal is gedoofd, is het moeilijker om het vuur weer aan te wakkeren. Het is beter om voor die tijd een gesprek te hebben over de uitdagingen die de werknemer wil aangaan, en taakroulatie bespreekbaar te maken.

Tijdig jobrotatie aanbieden

 

Zoals gezegd: het is belangrijk om tijdig jobrotatie aan te bieden. Werknemers zijn namelijk sneller dan ooit bereid om een andere baan te nemen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) wisselden vorig jaar bijna 2 miljoen mensen van baan. Nu de arbeidsmarktmobiliteit is veranderd, is het voor werkgevers belangrijk om rekening te houden met werknemers die snel om zich heen kijken als ze niet meer content zijn met hun huidige functie. Een andere trend: er is minder sprake van doorstroom binnen sectoren. Werknemers zijn sneller bereid om van sector te wisselen. De switch van horeca naar gezondheidszorg of welzijnswerk wint bijvoorbeeld aan populariteit.

Met een frisse blik naar arbeidsmobiliteit kijken

 

Om jobrotatie te faciliteren, is het belangrijk om met een frisse blik naar je eigen onderneming te kijken. Als je weet dat jouw werknemer bereid is om buiten de hokjes te kijken en geen problemen heeft met een baan buiten het eigen vakgebied, is het goed om op dezelfde manier te kijken naar wat je mensen kunt bieden. Het kan interessant zijn om minder op opleiding en achtergrond te focussen, maar meer te kijken naar vaardigheden en ambities. De vaardigheden die iemand nu gebruikt voor functie A, zijn misschien ook van toegevoegde waarde voor functie B, ook als iemand daar officieel nog niet voor gekwalificeerd is. Veel werknemers zijn bereid om een extra opleiding te volgen. Dit is een relatief lage investering om een goede werknemer langer binnenboord te houden. Het is belangrijk om te kijken naar de mogelijkheden om een werknemer meer dan één carrière in het vooruitzicht te stellen.

Samen jobrotation vormgeven

 

Voor jobrotatie is het belangrijk om op gelijkwaardige basis gesprekken met elkaar te voeren over de mogelijkheden die er zijn om van taak of functie te wisselen. Door deze gesprekken te voeren, ontstaat er een beeld van alle wensen van medewerkers, en wordt ook duidelijk welke functies andere werknemers mogelijk kunnen vervullen. Door op deze manier werknemers de kans te geven om op een andere manier aan de slag te gaan, zijn ze langer gemotiveerd en voorkom je dat mensen niet meer uitgedaagd worden. Bovendien komt jobrotatie ook ten goede aan de sfeer binnen het bedrijf. Als mensen met hernieuwde energie aan de slag gaan en zien dat ze binnen het bedrijf ook ambities kunnen verwezenlijken buiten hun eigen vakgebied of expertise, ontstaat er een sfeer die ten goede komt aan de bedrijfscultuur. En als dat verhaal rondgaat, trek je ook weer nieuwe medewerkers aan. Zo investeer je niet alleen in je huidige medewerkers, maar ook in potentiële medewerkers.

Gerelateerde artikelen

12.png

Blog

Wat is employer branding en hoe zet je het in voor het vinden van talent?
Leestijd 5 min.

Employer branding betekent het creëren van voorkeurspositie in de mindset van…

96.png

Blog

5 tips voor het verhogen van duurzame inzetbaarheid op de werkvloer
Leestijd 5 min.

Van vergrijzing tot krapte op de arbeidsmarkt: duurzame inzetbaarheid is een…

82.png

Blog

Wat is quiet quitting? En wat kun je er als werkgever tegen doen?
Leestijd 5 min.

Het is ogenschijnlijk een nieuwe trend op de arbeidsmarkt: quiet quitting. Bij…

58.png

Blog

Hoe kunnen organisaties meer vrouwen naar de IT-sector trekken?
Leestijd 5 min.

Het heersende mediabeeld dat de IT-sector een mannenwereld is, klopt niet meer.…

25.png

Blog

Het nieuwe beoordelen: moderniseren van de HR-cyclus
Leestijd 5 min.

Het nieuwe beoordelen, wat is dat precies? De HR-cyclus is niet voor niets…

15.png

Blog

Arbeidsmobiliteit: alle ins en outs
Leestijd 5 min.

Van een krappe arbeidsmarkt tot een veranderend personeelsbestand: werkgevers…

64.png

Blog

HR en AI: hoe zet je artificial intelligence in binnen HR?
Leestijd 5 min.

Digitalisering heeft een steeds grotere invloed binnen recruitment. Het vinden…

32.png

Blog

Goed werkgeverschap: wat verstaan we daaronder?
Leestijd 5 min.

Goed werkgeverschap is een belangrijk onderwerp bij werkgevers van nu. Zorgen…