Het doel van de ‘Werken waar je wilt’ wet was om werknemers de mogelijkheid te geven flexibel te werken. Dit betekende onder andere dat werknemers meer vrijheid zouden krijgen om te kiezen waar ze hun werk wilden uitvoeren, bijvoorbeeld thuis of op een locatie buiten kantoor. Een werkgever mocht het verzoek van een werknemer om thuis te werken alleen afwijzen als er sprake was van een redelijk of billijk belang.

 

De wet was een reactie op de veranderende werkpatronen die ontstonden als gevolg van de coronapandemie. 

 

Uit recent onderzoek van CNV blijkt dat steeds meer werkgevers hun medewerkers verplichten om op locatie te werken. Ruim 80 procent van de werknemers werkt hybride, waarbij 42 procent het liefst thuis werkt. Voor 63 procent helpt thuiswerken om gezond te kunnen blijven werken. Ook werkt 69 procent van de 1.000 ondervraagden thuis efficiënter en effectiever dan op kantoor.

 

Ondanks dat de wet door de Tweede Kamer aanvankelijk werd goedgekeurd, is het in de Eerste Kamer afgewezen. Dit heeft geleid tot veel vragen en discussies over de toekomst van werken in Nederland.

 

 

Wat zijn de verwachtingen?

Nu het wetsvoorstel door de Eerste Kamer is verworpen, komt er verder geen vervolg. Op dit moment blijft de Wet flexibel werk van kracht. Wat zijn nu de belangrijkste gevolgen van de afwijzing van het wetsvoorstel?

 

·       Meer nadruk op overleg: Werkgevers kunnen mogelijk meer nadruk leggen op overleg met werknemers over arbeidsvoorwaarden, waaronder de mogelijkheid om op afstand te werken.

 

·       Hybride werken: Hoewel de wet is afgewezen, heeft de pandemie aangetoond dat hybride werken populair is bij veel werknemers. Dit betekent dat werkgevers mogelijk nog steeds hybride werkopties zullen aanbieden om talent aan te trekken en te behouden.

 

·       Flexibiliteit blijft belangrijk: Werknemers zullen blijven zoeken naar werkgevers die flexibiliteit bieden in hun werklocatie en -tijden. Dit kan een belangrijk aandachtspunt worden in de strijd om talent.

 

Wat kunnen werkgevers doen?

Veel werknemers willen niet fulltime meer aanwezig zijn op kantoor. Werkgevers kunnen werknemers tegemoetkomen met de volgende drie aandachtspunten:

 

·       Meer onderhandelingen: Onderhandelen over werkvoorwaarden komt mogelijk vaker voor. Tijdens de onderhandelingen moeten ook de voorwaarden voor de mogelijkheid om op afstand te werken worden besproken.

 

·       Talent aantrekken: In een competitieve arbeidsmarkt kan het slim zijn om talent aan de organisatie te binden door flexibele werkopties aan te bieden.

 

·       Heroverweging van werkplekken: Voor sommige werkgevers is het een optie om de fysieke kantoorruimte te heroverwegen en over te stappen naar een hybride werkmodel, waarbij werknemers deels op kantoor en deels op afstand werken.

 

Hoewel het wetsvoorstel is afgewezen door de Eerste Kamer, betekent dit niet het einde van flexibel werken. Zowel werkgevers als werknemers zullen blijven streven naar flexibiliteit in werklocatie en -tijden. Het is belangrijk dat beide partijen het gesprek met elkaar aangaan en samenwerken om werkvoorwaarden te creëren die aansluiten bij hun behoeften en doelen.

​​​​

Gerelateerde artikelen

competenties voor professionals-min.png

Blog

Wat zijn de belangrijkste competenties voor professionals?
Leestijd 5 min.

Door de toegenomen krapte op de arbeidsmarkt kunnen professionals makkelijker…

Veranderde HR wet- en regelgeving in 2023-min.png

Blog

De verplichte AOV voor zzp’ers: laat jezelf goed informeren!
Leestijd 5 min.

De verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) komt eraan voor zzp’ers.…

54.png

Blog

Managed Service Provider: wat is het?
Leestijd 5 min.

Door de aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt worstelen werkgevers met het…

88.png

Blog

De 3 voordelen van een managed service provider (MSP) voor een gestroomlijnd HR-proces
Leestijd 5 min.

De ‘war on talent’ zindert door. Om openstaande vacatures in te vullen én het…

15.png

Blog

Arbeidsmobiliteit: alle ins en outs
Leestijd 5 min.

Van een krappe arbeidsmarkt tot een veranderend personeelsbestand: werkgevers…

46.png

Blog

Privacy en thuiswerken: hoe gaat dat samen?
Leestijd 5 min.

Werkend Nederland heeft inmiddels een ijzeren discipline opgebouwd wanneer het…

De voordelen van job rotation-min.png

Blog

Drie tips voor zzp’ers voor het stimuleren van verandering op de werkvloer
Leestijd 4 min.

Als zzp’er kan jij het verschil maken binnen een organisatie. Maar hoe stimuleer…

ZZP'er.png

Blog

Hoe ga je om met vakanties als zzp’er?
Leestijd 3 min.

Vakanties zijn niet alleen bedoeld voor werknemers in loondienst. Ook als zzp’er…