Trend 1: De krappe arbeidsmarkt

 

De eerste HR-trend gaat over de krappe arbeidsmarkt. De krapte op de arbeidsmarkt blijft aanhouden. Uit cijfers van het CBS blijkt dat in het derde kwartaal van 2021 ruim 126 openstaande vacatures waren per 100 werklozen. Voor werkzoekenden is er voldoende keus, maar het blijft voor organisaties moeilijk om het juiste talent aan te trekken. De Nederlandse Bank toont in een analyse over ‘de toekomst van de arbeidsmarkt’ dat het gaat om het vinden van de juiste balans. Alleen een goed functionerende arbeidsmarkt biedt voldoende flexibiliteit aan organisaties om schokken op te vangen.

Trend 2: Hybride werken

 

Een tweede belangrijke HR-trend gaat over hybride werken. Het hybride werken blijft een van de belangrijkste HR-trends voor 2022. Uit onderzoek van het VNO-NCW dat in oktober 2021 werd gehouden onder 226 professionals in Nederland werd door tweederde van de respondenten aangegeven dat hybride werken blijft bestaan nadat de thuiswerkverplichting is opgeheven, en afspraken met werknemers heeft vastgelegd. Hybride werken blijft een focus voor HR, omdat het organisaties de kans biedt om de werkcultuur binnen het bedrijf anders in te delen. Het biedt werknemers de flexibiliteit om te beslissen waar en wanneer ze werken. Maar iedere organisatie is uniek.

 

Leidinggevenden en werknemers zullen een afweging moeten maken over de onderlinge verbinding tussen collega’s, de werk-privébalans en meer. Overigens is het hybride werkmodel niet vanzelfsprekend in alle sectoren. Denk bijvoorbeeld aan de zorg die wordt verleend in verpleeghuizen of ziekenhuizen. In 2022 biedt hybride werken veel organisaties de kans om een flexibel HR-beleid voor de toekomst uit te stippelen.

Trend 3: Digitalisering HR-processen

 

Een datagedreven HR-beleid vormt een belangrijke rol voor organisatie in de strijd om talent. In de afgelopen drie jaar heeft de digitalisering binnen het HR-vakgebied een vogelvlucht genomen. Werken op afstand via Zoom of Teams is inmiddels ingeburgerd in de meeste sectoren. De digitale ontwikkelingen zorgen bij veel organisaties voor een lagere werkdruk bij HR. Tevens bieden digitale tools mogelijkheden voor werknemers om bijvoorbeeld digitaal verlof aan te vragen of declaraties in te dienen. Maar denk ook aan de digitalisatie van HR-processen zoals het sollicitatieproces, de arbeidsovereenkomst, het beoordelingsgesprek en de uitstroom. Het komende jaar zal digitalisering een steeds belangrijkere rol spelen binnen HR.

Trend 4: Focus op geestelijke gezondheid

 

De laatste HR-trend staat in het teken van focus op geestelijke gezondheid. HR focus op de geestelijke gezondheid van werknemers blijft belangrijk. Hoewel werkgevers en werknemers inmiddels gewend zijn aan het nieuwe normaal, hakt de pandemie en de bijbehorende lockdowns in op het mentale welbevinden van de werkende bevolking.  Volgens een campagne van de Rijksoverheid krijgt ruim 43% van de mensen ooit in hun (werkende) leven last van een psychische aandoening, bijvoorbeeld een burn-out. Medewerkers kampen met mentale klachten, maar worstelen om dit te delen met leidinggevenden. Door open communicatie tussen werkgever en werknemer, kan je als organisatie verzuim tegengaan. Toon betrokkenheid en vraag wat je medewerker nodig heeft om zijn of haar werk goed te kunnen doen

Aan de slag met deze HR-trends voor 2022?

 

Wil je aan de slag met een of meerdere van de HR-trends van 2022? Of heb je een vraag naar aanleiding van dit artikel? Neem gerust contact met ons op.

Gerelateerde artikelen

38.png

Blog

HR automatisering: zo houd je meer tijd over voor je medewerkers
Leestijd 5 min.

Succesvol ondernemen staat of valt met het vinden én houden van goede…

Loonsverhoging in krappe arbeidsmarkt.png

Blog

Loons– of tariefverhoging in krappe arbeidsmarkt: logisch of niet?
Leestijd 4 min.

Ook in 2024 staat het vinden en aantrekken van de juiste medewerkers hoog op de…

14.png

Blog

Strategische planning in 2021: de prominente rol van HR
Leestijd 7 min.

Hoewel we 2020 liever zo snel mogelijk vergeten, hebben we ook een aantal…

28.png

Blog

Employee engagement: 5 tips - Huis van Talent
Leestijd 5 min.

Medewerkers die niet alleen hun werk doen, maar écht betrokken zijn bij je…

32.png

Blog

Goed werkgeverschap: wat verstaan we daaronder?
Leestijd 5 min.

Goed werkgeverschap is een belangrijk onderwerp bij werkgevers van nu. Zorgen…

Trends voor 2023-min.png

Blog

De laatste trends en ontwikkelingen in recruitment
Leestijd 5 min.

Van digitalisering tot vergrijzing: de arbeidsmarkt is constant aan verandering…

64.png

Blog

HR en AI: hoe zet je artificial intelligence in binnen HR?
Leestijd 5 min.

Digitalisering heeft een steeds grotere invloed binnen recruitment. Het vinden…

Functioneringsgesprek naar ontwikkelingsgesprek_-min.png

Blog

Het nieuwe beoordelen: van functioneringsgesprek naar ontwikkelgesprek
Leestijd 5 min.

Van marktontwikkelingen tot interne verschuivingen: organisaties zijn doorlopend…