Wat is een HR-cyclus?

 

De HR-cyclus of HRM-cyclus is een zichzelf herhalend operationeel proces op het gebied van HR-management. Simpeler gezegd bevat een HR-cyclus alle vaste momenten waarop je als werkgever in gesprek gaat met je werknemers. Deze gesprekken gaan voornamelijk over doelen, prestaties, ontwikkeling en ambities. Maar het is natuurlijk ook een gelegenheid om even bij te praten en te horen hoe het op alle vlakken met iemand gaat.

 

De jaarlijkse HR-cyclus begint al bij het sollicitatiegesprek en in dienst nemen van een nieuwe medewerker. Volgens het standaard patroon volgen daarna steeds drie jaarlijks terugkerende contactmomenten in de HR-cyclus, namelijk het planningsgesprek, het functioneringsgesprek en het beoordelingsgesprek:

1. Het planningsgesprek

Dit wordt gehouden aan het begin van het jaar. Je spreekt samen af welke doelen er het komende jaar gehaald moeten worden en wat daarvoor nodig is.

 

2. Het functioneringsgesprek

Halverwege het jaar volg het functioneringsgesprek. Je bespreekt dan hoe alles loopt, waar bijgestuurd moet worden en of er extra ondersteuning nodig is.

 

3. Het beoordelingsgesprek

Dit vindt logischerwijs aan het einde van het jaar plaats. Je bekijkt hoe het afgelopen jaar gelopen is, of doelen zijn behaald en beoordeelt en beloont de prestaties van de medewerker.

Het nieuwe beoordelen: de moderne HR-cyclus

 

De moderne HR-cyclus wordt steeds vaker toegepast in organisaties.  Er is namelijk in de afgelopen jaren best wat veranderd in organisaties: we denken met z’n allen veel minder in taken maar meer in rollen. Werknemers krijgen meer vrijheid en eigen verantwoordelijkheid en niet alles hoeft tot in detail door een werkgever beoordeeld te worden.

 

 

Traditionele evaluaties zijn demotiverend in de HRM-cyclus

 

Dat deze ontwikkeling inderdaad gaande is bleek al in 2018 uit het zevenjarig onderzoek van docent Human Resources Management Kilian Wawoe van de Vrije Universiteit Amsterdam. De uitkomst: de traditionele jaarlijkse evaluatie van werknemers door managers is demotiverend en heeft geen enkel positief effect op de prestatie en op de HRM-cyclus.

 

 

Kijken naar ambities en behoeften van werknemers

 

De HR-cyclus verdient dan ook een flinke omslag en een nieuwe definitie. Je kijkt niet meer op drie vaste momenten naar hoe een medewerker presteert, maar veel meer naar de ambities en behoeften van werknemers en hoe je hieraan tegemoet kunt komen. Je rol als werkgever verandert in een moderne HR-cyclus van sturend naar dienend, met doorlopende coaching van medewerkers en motiverende en doelgerichte feedback voor hun ontwikkeling.

Hoe geef je deze vernieuwde HR-cyclus vorm?

 

Wil je je oude HR-cyclus model graag moderniseren, maar weet je niet hoe je dit het beste aan kunt pakken? Met de volgende tips kom je een heel eind:

 

Start met ontwikkelingsgesprekken

Vervang plannings-, functionerings- en beoordelingsgesprekken door ontwikkelingsgesprekken. Veel werknemers vinden het heel onprettig om beoordeeld (of ‘veroordeeld’ te worden). Door veel meer te focussen op talent en persoonlijke ontwikkeling geef je de gesprekken een positieve draai.

 

Kies voor flexibel maatwerk

Niet meer standaard drie keer per jaar aan tafel, maar kiezen voor meerdere contactmomenten gedurende het jaar. Dit hoeven geen officiële gesprekken te zijn, maar kunnen ook anders vormgegeven worden. Door te kiezen voor maatwerk zorg je voor een verandering van ‘moeten’ naar ‘willen’ en bespreek je alleen dingen met elkaar als er ook echt iets te vertellen valt.

 

Vraag om feedback

Een shift naar een nieuw en verbeterd HR-cyclus model begint natuurlijk met input van de mensen waar het om gaat: jouw werknemers. Ga in gesprek, stel een vragenlijst of een medewerkerstevredenheidsonderzoek op en vraag om feedback: zo kom je het snelst te weten welke veranderingen belangrijk en zinvol gaan zijn.

Gerelateerde artikelen

55.png

Blog

Wat is Vendor Management?
Leestijd 5 min.

Het vinden en beheren van extern talent vormt voor veel organisaties een grote…

17.png

Blog

Interne mobiliteit stimuleren: 5 tips
Leestijd 5 min.

Wij nemen je mee in de wereld van interne mobiliteit. Wil je jouw organisatie…

5.png

Blog Interview

Circle8 maakt werk van PTOW
Leestijd 5 min.

Het ‘nieuwe normaal’ vraagt om een nieuwe manier van werken. Al ruim vóór de…

68.png

Blog

HR-analytics: wat is het en wat kun je ermee?
Leestijd 5 min.

Kennis is macht. HR-professionals kunnen aan de hand van data verschillende…

63.png

Blog

Hebben werknemers recht op onbereikbaarheid buiten werktijd?
Leestijd 5 min.

Onder werktijd een uurtje sporten? Buiten de deur lunchen of je kinderen van…

30.png

Blog

Hoe vind je talent tijdens de krapte op de arbeidsmarkt?
Leestijd 5 min.

De kranten kopten er recent nog over: de krapte op de arbeidsmarkt is groot en…

92.png

Blog

Het belang van een inclusieve cultuur binnen een organisatie
Leestijd 5 min.

Succesvolle organisaties hebben een divers en inclusief personeelsbestand. Juist…

Functioneringsgesprek naar ontwikkelingsgesprek_-min.png

Blog

Goed opdrachtgeverschap: tips voor feedback aan zzp’ers en interimmers
Leestijd 3 min.

Met goed opdrachtgeverschap zorg je ervoor dat de samenwerking met tijdelijk…