blog
#wdba
12.04.2022
Leestijd 2 minuten

WDBA voor zelfstandigen

Ga je voor een opdrachtgever werken? Dan moet je samen met die opdrachtgever bepalen of er sprake is van een (fictief) dienstverband. Opdrachtgevers en zzp'ers zijn namelijk samen verantwoordelijk voor hun werkrelatie.

Werkrelatie

 In veel gevallen is het duidelijk dat die werkrelatie ontbreekt. Vooral de aanwezigheid van een gezagsverhouding is daarbij van belang, maar zelfs als deze er wel is dan kan het nog zo zijn dat er geen sprake is van een fictief dienstverband. De mogelijkheid om jezelf te vervangen is namelijk óók een belangrijk aspect in deze beoordeling.

Webmodule

 Naast de mogelijkheid om te werken via een door de Belastingdienst goedgekeurde modelovereenkomst (niet wettelijk verplicht gesteld, maar wel door opdrachtgevers als voorwaarde opgenomen opgenomen in hun Raam- en mantelovereenkomsten!) heeft het kabinet ook een webmodule ontwikkeld. Deze webmodule is echter helemaal mislukt omdat de zogenaamde ‘tussenkomst-variant’ hier niet in was opgenomen. Terwijl juist de meeste opdrachtgevers ervaren zzp’ers inhuren via de tussenkomst van intermediairs! Direct gevolg is dat er onduidelijkheid blijft bestaan, ook het handhavingsmoratorium is daarom op 1 oktober 2021 weer tot nader order opgeschort.

Werken via een modelovereenkomst

 Belangrijk is en blijft het daarom je te gedragen als zelfstandig professional en te werken via een modelovereenkomst met een duidelijke opdrachtomschrijving. Als lid van de Bovib (Brancheorganisatie voor intermediairs en brokers) werkt Circle8 met een door de Belastingdienst goedgekeurde modelovereenkomst. In deze overeenkomst is beschreven onder welke voorwaarden een intermediair met zelfstandige opdrachtnemers overeenkomsten tot het verrichten van werkzaamheden kan aangaan zonder dat daarbij sprake is van een (fictief) dienstverband. Deze goedgekeurde modelovereenkomst staat op de website van de Belastingdienst.

Heb je nog vragen?

 In de tussentijd volgen wij het nieuws op de voet en delen eventuele ontwikkelingen en wetenswaardigheden direct met je. Mocht je nu al (specifieke) vragen hebben over de WDBA, neem dan contact op met Arno Pronk via onderstaand reactieformulier of bel hem op 06-53953820.