WDBA voor zelfstandigen

|
Leestijd 4 min.

Ga je voor een opdrachtgever werken? Dan moet je samen met die opdrachtgever bepalen of er sprake is van een (fictief) dienstverband. Opdrachtgevers en zzp'ers zijn namelijk samen verantwoordelijk voor hun werkrelatie.

 

 

Werkrelatie

 

In veel gevallen is het duidelijk dat die werkrelatie ontbreekt. Vooral de aanwezigheid van een gezagsverhouding is daarbij van belang, maar zelfs als deze er wel is dan kan het nog zo zijn dat er geen sprake is van een fictief dienstverband. De mogelijkheid om jezelf te vervangen is namelijk óók een belangrijk aspect in deze beoordeling.

 

 

Webmodule

 

Naast de mogelijkheid om te werken via een door de Belastingdienst goedgekeurde modelovereenkomst (niet wettelijk verplicht gesteld, maar wel door opdrachtgevers als voorwaarde opgenomen opgenomen in hun Raam- en mantelovereenkomsten!) heeft het kabinet ook een webmodule ontwikkeld. Deze webmodule is echter helemaal mislukt omdat de zogenaamde ‘tussenkomst-variant’ hier niet in was opgenomen. Terwijl juist de meeste opdrachtgevers ervaren zzp’ers inhuren via de tussenkomst van intermediairs! Direct gevolg is dat er onduidelijkheid blijft bestaan, ook het handhavingsmoratorium is daarom op 1 oktober 2021 weer tot nader order opgeschort.

 

 

Werken via een modelovereenkomst

 

Belangrijk is en blijft het daarom je te gedragen als zelfstandig professional en te werken via een modelovereenkomst met een duidelijke opdrachtomschrijving. Als lid van de Bovib (Brancheorganisatie voor intermediairs en brokers) werkt Circle8 met een door de Belastingdienst goedgekeurde modelovereenkomst. In deze overeenkomst is beschreven onder welke voorwaarden een intermediair met zelfstandige opdrachtnemers overeenkomsten tot het verrichten van werkzaamheden kan aangaan zonder dat daarbij sprake is van een (fictief) dienstverband. Deze goedgekeurde modelovereenkomst staat op de website van de Belastingdienst.

 

 

Heb je nog vragen?

 

In de tussentijd volgen wij het nieuws op de voet en delen eventuele ontwikkelingen en wetenswaardigheden direct met je. Mocht je nu al (specifieke) vragen hebben over de WDBA, neem dan contact op met Arno Pronk via onderstaand reactieformulier of bel hem op 06-53953820.

 

Gerelateerde artikelen

jason-goodman-Ti7LQ0r-zy4-unsplash.jpg
Axiom Partners neemt FixedToday over
Leestijd 3 min.

De Zwitserse investeringsmaatschappij Axiom Partners, eigenaar ook van…

ESH-thumbnail.png
La Vuelta Circle8 AP Memorial
Leestijd 3 min.

Zaterdag 16 september is het dan eindelijk weer zover: de 4e editie van ons…

spierenvoorspieren.jpeg
Golfdagen Spieren voor Spieren
Leestijd 3 min.

Maandag 19 en vrijdag 23 september werden op de Lochemse Golf & Country club…

nieuw-directieteam-C8.png
Nieuw directieteam voor Circle8
Leestijd 5 min.

De directiewissel kwam tot stand na een gewijzigde aandeelhouderstructuur,…

modern-werkgeverschap.webp
WDBA voor opdrachtgevers
Leestijd 4 min.

Een nieuwe medewerker in dienst nemen of een zelfstandig professional in te…

Thumbnail.png
Veiligheidsregio’s kiezen voor Circle8
Leestijd 4 min.

De samenwerkende Veiligheidsregio’s Gooi- en Vechtstreek (VRGV) en Flevoland…

ProfielInekeFD.png
Profiel Ineke Kooistra in FD
Leestijd 3 min.

Dinsdag 5 september publiceerde het Financieel Dagblad een uitgebreid profiel…

IND-Thumbnail.jpg
Drie op een rij
Leestijd 3 min.

Circle8 is voor de derde achtereenvolgende keer geselecteerd als…