VNR-72880
Reageren kan al binnen 2 minuten
Functieomschrijving:
Programma Beslag Informatie Systeem (BIS)
Binnen het Programma BIS werk je samen met de programmamanager, projectleiders van ketenpartners (zoals Politie, CJIB, Domeinen Roerende Zaken, Bijzondere Opsporingsdiensten) en collega’s van het Openbaar Ministerie, met name vanuit de Informatievoorziening OM (IVOM). Gezamenlijk werk je aan het technisch realiseren van een Ketensteunpunt Voorziening Beslag (KSVB) en het aansluiten van de ketenpartners via berichtenverkeer op dit steunpunt.
In eerste instantie betekent dit dat je helpt bij het selecteren van een rijksdienstverlener die verantwoordelijk wordt voor het ontwerp, de bouw, het testen en de ingebruikname van het ketensteunpunt.
Dit vraagt om snel schakelen met zowel interne deskundigen binnen het OM (zoals architectuur, infrastructuur, leveranciersmanagement, inkoop, privacy, security, data, netwerken, applicatiebeheer en -ontwikkeling) als met de verschillende ketenpartners en de toekomstige rijksdienstverlener.
Je beschikt over inzicht en overzicht van het vraagstuk en weet welke stappen ondernomen moeten worden om te komen tot selectie, ontwerp, bouw en testfase van deze ketenvoorziening, inclusief de aansluiting van ketenpartners.
Je neemt de regie op je binnen het OM én in de keten. Daarbij plan en coördineer je de noodzakelijke activiteiten, bewaak je afhankelijkheden en risico’s en stuur je op een tijdige oplevering van een betrouwbaar en goed werkend ketensteunpunt, met koppelingen op de verschillende bronsystemen.
Een extra uitdaging is de veranderende IT-omgeving binnen het OM en bij ketenpartners. Verouderde systemen worden gefaseerd vervangen, wat leidt tot complexe datamigratiepaden.
Je draagt bij aan de kwaliteit en samenwerking tussen organisaties, hebt een sterke affiniteit met techniek, en bent in staat om technische oplossingen te begrijpen en op te leveren. Daarnaast beschik je over goede communicatieve en sociale vaardigheden, ben je flexibel, creatief, nauwkeurig en empathisch.
Taken en verantwoordelijkheden
- Ondersteunen bij de selectie van een rijksdienstverlener voor de bouw van het KSVB onder verantwoordelijkheid van het OM
- Aansturen en coördineren van de analyse, het ontwerp, de bouw en technische implementatie van het KSVB en de overdracht naar de beheerfase
- Inclusief technische analyses, architectuuruitwerkingen, realisatie van infrastructuur, koppelingen, security, autorisatie en beheer
- Fungeren als centraal aanspreekpunt voor alle zaken omtrent ketenkoppelingen
- Ontwikkelen en beheren van gedetailleerde projectplannen voor de implementatie van ketenkoppelingen
- Bewaken van tijdlijnen, budgetten en resources om oplevering binnen scope en tijd te garanderen
- Opbouwen en onderhouden van sterke relaties met interne en externe stakeholders, waaronder ketenpartners en technische teams
- Effectief communiceren met betrokken partijen over voortgang, risico’s en resultaten
- Coördineren van technische teams bij het ontwerpen, ontwikkelen en testen van koppelingen volgens functionele en technische eisen
- Identificeren en oplossen van knelpunten voor een soepele implementatie
- Uitvoeren van grondige testen en kwaliteitscontroles op de ketenkoppelingen
- Implementeren van best practices en procesverbeteringen ter optimalisatie van performance en betrouwbaarheid van de koppelingen
Achtergrond opdracht
Informatievoorziening Openbaar Ministerie (IVOM)
Je komt te werken bij de Informatievoorziening Openbaar Ministerie (IVOM). Het OM heeft behoefte aan een toekomstbestendige en duurzame ICT- en informatievoorziening. Deze ambitie brengt aanzienlijke uitdagingen met zich mee. Om hier invulling aan te geven is in 2021 het nieuwe OM-onderdeel IVOM opgericht.
De opdracht van IVOM rust op drie strategische pijlers:
- Verbeteren van de performance en stabiliteit van de huidige systemen
- Professionaliseren van de IV-organisatie
- Vernieuwen van de werkprocessen en het ICT-landschap
IVOM bestaat uit meer dan 200 professionals die ervoor zorgen dat ruim 5.000 OM-collega’s dagelijks probleemloos kunnen werken.
Je zult meewerken aan twee projecten van elk 18 uur per week, samen goed voor 36 uur per week.
Project 1: Effectieve IV-Keten FO (0,5 FTE)
Dit meerjarige ketenprogramma richt zich op de forensische opsporing (FO) en heeft als doel de informatie-uitwisseling rondom DNA-onderzoeken verder te digitaliseren en versnellen.
Ketenpartners:
- Openbaar Ministerie
- Politie
- Nederlands Forensisch Instituut (NFI)
- Laboratorium TMFI
Het centrale ketenteam heeft standaarden opgesteld voor de berichtenuitwisseling. Iedere ketenpartner bouwt zogeheten Keten Integratie Componenten. Voor het OM vindt de ontwikkeling grotendeels plaats in een bestaande applicatie binnen de Microsoft 365-omgeving, deels ook daarbuiten.
Er is een projectgroep bestaande uit een businessprojectleider, deelnemers uit de business en IVOM (waaronder een informatieanalist, productowners, architecten en implementatiebegeleiders). De technisch projectleider (ingehuurd door IVOM) maakt deel uit van deze projectgroep.
Taken binnen dit project:
- Verdelen en beleggen van taken binnen IVOM en tussen verschillende disciplines (informatieanalisten, domeinarchitecten, solutionarchitecten, testers, implementatiebegeleiders)
- Coördineren van realisatie-sprints, testmomenten en sprintplanning, zowel intern bij het OM als met ketenpartners (Politie, NFI, TMFI)
- Namens het OM deelnemen aan ketenplanningsoverleggen
- Coördineren van betrokken partijen binnen IVOM en afstemming met de businessprojectgroep
Project 2: Programma Beslag Informatie Systeem (BIS) (0,5 FTE)
Aanleiding voor dit project is het rapport van de Ombudsman aan de minister, waarin werd gemeld dat in beslag genomen goederen regelmatig zoekraken en dat de zogeheten chain of custody onvoldoende geborgd is.
De Auditdienst Rijk (ADR) en de Algemene Rekenkamer (ARK) hebben herhaaldelijk vastgesteld dat het OM en ketenpartners onvoldoende grip hebben op het beslagproces. De samenleving verwacht dat in beslag genomen goederen ordentelijk worden beheerd en dat besluitvorming daarover altijd herleidbaar en verantwoord is.
Zowel de ADR als de ARK hebben met rapporten de urgentie van verbeteringen onderstreept. Dit leidde tot toezeggingen van de Minister in de Tweede Kamer om maatregelen te treffen.
Op dit moment ontbreekt het aan een goede registratie- en verwerkingsmogelijkheid voor de logistieke en juridische afhandeling van in beslag genomen goederen.
Het Programma BIS (Beslag Informatie Systeem) is gestart om deze problematiek ketenbreed aan te pakken.
Over de klant:
Het OM is belast met de strafrechtelijke handhaving van de rechtsorde en heeft daartoe het gezag over de opsporing van strafbare feiten. Er wordt daarbij samengewerkt met politie en andere opsporingsdiensten. Het OM kan daarnaast als enige instantie in Nederland bepalen of iemand voor de strafrechter moet verschijnen, en zo ja, voor welk strafbaar feit. Ook kan het OM zelf strafbare feiten afdoen zonder tussenkomst van een rechter door middel van een strafbeschikking. Het OM heeft een zelfstandige IV‐organisatie genaamd ‘IVOM’, IVOM heeft als doel de kwaliteit van de dienstverlening vanuit IT, en de sturing op de Informatievoorziening (IV), onder één dak te brengen én te verbeteren. Het IVOM bestaat uit de voormalige OM-onderdelen Domein IT (DVOM) en CIO-office (PaG) en valt onder aansturing van de Directeur IV. De directeur IVOM rapporteert rechtstreeks aan het College. Vanwege wijzigingen in het nieuwe Wetboek van Strafvordering moet het OM haar werkwijze en ICT-systemen vanaf nu daar op voorbereiden. De oude OM-systemen zijn toe aan vervanging en ook de papieren werkwijze is nog niet aangepast aan de digitale wereld en het nieuwe wetboek. Het OM heeft hiertoe in 2020 een strategie en meerjarenplan laten opstellen voor de vernieuwing richting 2027. Voor de periode 2020-2027 zijn hierin zeven thema’s geïdentificeerd die relevant zijn: • Verbeteren van de informatiepositie van OM medewerkers; • Meer eenheid van beleid en leiding met behoud van professionele ruimte; • Doelmatige en betrouwbare uitvoering van OM kerntaken; • Versterken van de ketensamenwerking; • Verdergaande digitalisering van alle werkprocessen; • Verbeteren van de informatievoorziening richting slachtoffers, verdachten en veroordeelde; • Vergroten van de digitale weerbaarheid van het OM (cyber security). Het OM programma Emma heeft als doel het moderniseren van het IT-landschap voor strafzaken en tegelijkertijd processen en werkwijzen te verbeteren, zodat invulling wordt gegeven aan de doelstellingen achter de genoemde thema’s, gebruik wordt gemaakt van de mogelijkheden van digitale technologie en het OM in staat wordt gesteld het nieuwe Wetboek van Strafvordering goed uit te kunnen voeren.
Eisen:
- De kandidaat beschikt minimaal over aantoonbaar HBO werk- en denkniveau middels een afgeronde opleiding in IV/ICT richting en/of opgedaan door relevante werkervaring. Dit dient duidelijk te blijken uit het CV.
- De kandidaat heeft minimaal 5 jaar aantoonbare, recente en relevante werkervaring in IT- projectmanagement met focus op systeemintegratie, bij voorkeur binnen de Rijksoverheid. Dit dient te blijken uit het CV.
- De kandidaat beschikt over aantoonbare kennis, recente en relevante werkervaring met systeemintegratie, API's, middleware en andere koppelingstechnologieën. Dit dient te blijken uit het CV
- De kandidaat heeft aantoonbare, recente en relevante werkervaring met het aansturen van multidisciplinaire technische projecten. Dit dient te blijken uit het CV.
- De kandidaat heeft minimaal 3 jaar aantoonbare, recente en relevante werkervaring binnen de Rijksoverheid. Dit dient te blijken uit het CV
- De kandidaat beschikt over aantoonbare kennis en ervaring met het uitvoeren van keten-informatiseringsprojecten. Dit dient te blijken uit het CV.
- De kandidaat beschikt over aantoonbare kennis en ervaring met projectmanagementmethodologieën zoals PRINCE2, PMP of vergelijkbaar. Dit dient te blijken uit het CV.
- Deze opdracht is niet geschikt voor een ZZP-er.
Wensen:
- De kandidaat is beschikbaar binnen 1 week na gunning.
- De kandidaat heeft 'X' aantal jaren aantoonbare en recente ervaring met systeemintegratie, API's, middleware en andere koppelingstechnologieën.
- De kandidaat heeft 'X' aantal jaren aantoonbare en recente ervaring met projectmanagementmethodologieën zoals PRINCE2, PMP of vergelijkbaar.
- De kandidaat heeft 'X' aantal jaren aantoonbare en recente ervaring met het coordineren en effectief aansturen van multidisicplinaire teams.
- De kandidaat heeft 'X' aantal jaren aantoonbare en recente ervaring met het aansturen van multidisciplinaire technische projecten.
Aanvullende informatie:
Interesse?
Stuur ons dan uiterlijk 12 mei 2025, voor 12.00 uur je recente CV + motivatie voor deze rol, samen met je beschikbaarheid/geplande vakanties en je all-in uurtarief excl. BTW.
Let op: De aanvraag betreft een ondersteunde rol en volgt instructies op van leidinggevende. Dit past niet binnen de wet DBA. Hierdoor is het niet mogelijk om ZZP'ers te contracteren. Eventueel geïnteresseerde ZZP'ers kunnen zich op detacheringsbasis (= in loondienst) laten aanbieden door Circle8. Voor vragen over deze procedure kunt u contact opnemen met Thorbjorn Geenen
Jouw weg naar succes?
In 7 stappen en enkele dagen
- 1
Vind jouw opdracht
- 2
Reageer: stuur ons je cv
- 3
Wij checken jouw profiel met de opdracht(gever)
- 4
Telefonisch kennismaken met een recruiter van Circle8
- 5
Is er een match? We stellen je voor
- 6
Intakegesprek bij de opdrachtgever
- 7
Contract en let's go!