VNR-74227
Reageren kan al binnen 2 minuten
Functieomschrijving:
Het Openbaar Ministerie (OM) zorgt - samen met de politie en andere ketenpartners - voor opsporing en vervolging van strafbare feiten. Dit varieert van winkeldiefstal tot moord en van belastingontduiking tot cybercrime en terrorisme. Het werk van het OM is erop gericht dat daders een passende straf krijgen en dat slachtoffers en nabestaanden het gevoel hebben dat zorgvuldig met hun belangen wordt omgegaan. Het Openbaar Ministerie (OM) bestaat uit een hoofdkantoor (het Parket-Generaal), 10 arrondissementsparketten, 1 LRO (landelijke Ressortsorganisatie) en een aantal ‘bijzondere’ eenheden, te weten het Landelijk Parket, het Functioneel Parket, het parket CVOM (Centrale Verwerking OM), de DVOM (Dienst Verleningsorganisatie OM), de IVOM (Informatievoorziening OM) en de Rijksrecherche. Het Openbaar Ministerie is op ca. 35 locaties door heel Nederland gevestigd. In totaal werken ongeveer 6.000 mensen bij het OM. Aan het hoofd van het OM staat het College van procureurs-generaal. Het College is verantwoordelijk voor heel het OM en legt zich toe op de formulering van nieuwe handhavingsrichtlijnen en het ontwikkelen van het opsporings- en vervolgingsbeleid. De zorg voor de organisatie en de bedrijfsvoering ligt eveneens bij het College. De parketten staan onder leiding van een hoofd van een bedrijfsonderdeel die verantwoordelijk is voor de primaire taken van een arrondissement of ressort of een landelijk werkend onderdeel. De onderdelen van het OM kennen ieder een eigen dynamiek, aandachtsgebieden en, in sommige gevallen, specialismen. Voor een nader profiel van het OM verwijzen wij naar de website van het Openbaar Ministerie: www.om.nl IVOM is begin 2022 opgericht als zelfstandig OM-onderdeel en versterkt, vernieuwt en professionaliseert de dienstverlening op het gebied van informatievoorziening (IV) binnen het OM en met ketenpartners zoals de Rechtspraak en de Politie. Dit doet zij aan de hand van drie strategische pijlers: continuïteit, professionalisering en vernieuwing.
Achtergrond opdracht
Het doel is z.s.m. tijdelijk (1 jaar) inhuur om het gering van primaire taken en doelen te kunnen behalen. 1 medewerker in het team is langdurig uitgevallen, daarnaast is ook binnen het team tijdelijk een medewerker een project gaan uitvoeren. Deze opdracht is niet geschikt voor ZZP'er.
Gevraagde werkzaamheden of prestatiedoelstelling:
De Coördinator Major Incidenten heeft de regie bij het oplossen van grotere ICT-storingen. Indien storingen niet tijdig of op een juiste wijze worden opgelost kan dat tot stagnatie leiden van het primaire proces (de rechtspraak). Het is belangrijk dat de CMI concrete/heldere doelen/prioriteiten voor zichzelf en voor anderen stelt om met elkaar tot een goede en structurele oplossing te komen en/of de impact van de storing te beperken. De CMI stuurt de betrokken oplospartijen aan en zorgt dat zij onderling afstemmen en met elkaar de oorzaak achterhalen en een oplossing aanbieden. De CMI zorgt ook voor communicatie over de voortgang van het Major incident naar afnemers van de betreffende dienst en management van de afdeling Productie. Het signaleren van de onderliggende oorzaken van grotere storingen vergt analyserend vermogen. Indien de oorzaak van het probleem niet goed wordt doorgrond kan er vervolgens geen structurele oplossing (in de infrastructuur) worden ontwikkeld. Het is aan de CMI om het probleem scherp te krijgen en deze te toetsen bij anderen (bijvoorbeeld de klant en de stakeholders). De CMI dient een goed overzicht te hebben van de verschillende processen binnen de keten en van de consequenties van bepaalde aanpassingen/oplossingen voor de rechtspraak. Taken en verantwoordelijkheden: Coördineren grote incidenten (storingen in de productieomgeving); Bewaken CMI proces;
Resultaatgebieden
- Neemt de regie bij het oplossen van grotere (landelijke) storingen.
- Faciliteert, instrueert en coacht het crisisteam (met als doel het stabiliseren van de ICT-dienstverlening).
- Communiceert naar alle betrokken partijen.
Verantwoordelijk voor het certificatenproces, zoals het verlengen van certificaten of domeinnamen
- Regelmatige deelname aan taskforce om te helpen in de analyse van hardnekkige en complexe problemen.
- Bewaken opvolging verbeterpunten uit RCA-proces.
- Documenteren opgedane kennis en ervaring.
Over de klant:
Het OM is belast met de strafrechtelijke handhaving van de rechtsorde en heeft daartoe het gezag over de opsporing van strafbare feiten. Er wordt daarbij samengewerkt met politie en andere opsporingsdiensten. Het OM kan daarnaast als enige instantie in Nederland bepalen of iemand voor de strafrechter moet verschijnen, en zo ja, voor welk strafbaar feit. Ook kan het OM zelf strafbare feiten afdoen zonder tussenkomst van een rechter door middel van een strafbeschikking. Het OM heeft een zelfstandige IV‐organisatie genaamd ‘IVOM’, IVOM heeft als doel de kwaliteit van de dienstverlening vanuit IT, en de sturing op de Informatievoorziening (IV), onder één dak te brengen én te verbeteren. Het IVOM bestaat uit de voormalige OM-onderdelen Domein IT (DVOM) en CIO-office (PaG) en valt onder aansturing van de Directeur IV. De directeur IVOM rapporteert rechtstreeks aan het College. Vanwege wijzigingen in het nieuwe Wetboek van Strafvordering moet het OM haar werkwijze en ICT-systemen vanaf nu daar op voorbereiden. De oude OM-systemen zijn toe aan vervanging en ook de papieren werkwijze is nog niet aangepast aan de digitale wereld en het nieuwe wetboek. Het OM heeft hiertoe in 2020 een strategie en meerjarenplan laten opstellen voor de vernieuwing richting 2027. Voor de periode 2020-2027 zijn hierin zeven thema’s geïdentificeerd die relevant zijn: • Verbeteren van de informatiepositie van OM medewerkers; • Meer eenheid van beleid en leiding met behoud van professionele ruimte; • Doelmatige en betrouwbare uitvoering van OM kerntaken; • Versterken van de ketensamenwerking; • Verdergaande digitalisering van alle werkprocessen; • Verbeteren van de informatievoorziening richting slachtoffers, verdachten en veroordeelde; • Vergroten van de digitale weerbaarheid van het OM (cyber security). Het OM programma Emma heeft als doel het moderniseren van het IT-landschap voor strafzaken en tegelijkertijd processen en werkwijzen te verbeteren, zodat invulling wordt gegeven aan de doelstellingen achter de genoemde thema’s, gebruik wordt gemaakt van de mogelijkheden van digitale technologie en het OM in staat wordt gesteld het nieuwe Wetboek van Strafvordering goed uit te kunnen voeren.
Eisen:
- De kandidaat beschikt over HBO werk –en denkniveau.
- De kandidaat beschikt over minimaal 5 jaar aantoonbare werkervaring als Incident Coördinator.
- De kandidaat beschikt over minimaal 1 jaar aantoonbare ervaring binnen grotere complexe IT omgevingen.
- Kandidaat heeft aantoonbare kennis van ITIL.
- Kandidaat beschikt over minimaal 5 jaar aantoonbare ervaring op het gebied van incidentmanagement.
- De kandidaat is bereid consignatiediensten te draaien.
- Deze opdracht is niet geschikt voor een ZZP'er.
Wensen:
- De aangeboden kandidaat heeft 'X' aantal jaren ervaring binnen grotere complexe IT omgevingen.
- De aangeboden kandidaat heeft 'X' aantal jaren ervaring op het gebied van incidentmanagement.
- De aangeboden kandidaat heeft inhoudelijke kennis van het IT landschap binnen de Rijksoverheid.
- De aangeboden kandidaat is in bezit van een ITIL certificaat.
Arbeidsvoorwaarden:
Interesse?
Stuur ons dan uiterlijk 9 Juli 2025, voor 12.00 uur je recente CV + motivatie voor deze rol, samen met je beschikbaarheid/geplande vakanties en je all-in uurtarief excl. BTW.
Let op: De aanvraag betreft een ondersteunde rol en volgt instructies op van leidinggevende. Dit past niet binnen de wet DBA. Hierdoor is het niet mogelijk om ZZP'ers te contracteren. Eventueel geïnteresseerde ZZP'ers kunnen zich op detacheringsbasis (= in loondienst) laten aanbieden door Circle8. Voor vragen over deze procedure kunt u contact opnemen met Thorbjorn Geenen.
Jouw weg naar succes?
In 7 stappen en enkele dagen
- 1
Vind jouw opdracht
- 2
Reageer: stuur ons je cv
- 3
Wij checken jouw profiel met de opdracht(gever)
- 4
Telefonisch kennismaken met een recruiter van Circle8
- 5
Is er een match? We stellen je voor
- 6
Intakegesprek bij de opdrachtgever
- 7
Contract en let's go!